Има компании, които не би трябвало дори да съществуват по

...
 Има компании, които не би трябвало дори да съществуват по
Коментари Харесай

Зомби компаниите, които могат да срутят Европа

 Има компании, които не би трябвало даже да съществуват по законите на стопанската система. Техните структури би трябвало да ги докарат до банкрут. Въпреки това те съществуват, тъй като банките ги държат живи. Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) предизвести в скорошен собствен отчет за тези по този начин наречени " зомби " компании, написа в собствен разбор Business Insider.
Слабите банки биха избавили тези компании от банкрут - общо взето рисково начинание, защото броят на „ зомби “ фирмите пораства. „ Проблемът със зомби фирмите в Европа може да бъде приписван най-малко частично на снизхождението на банките ", пишат създателите на отчета. 

„ Банките избират да не отписват фирмите в неволя, а вместо това да им дават повече пари при сегашните ниски лихвени проценти ", споделя Йорг Кремер, основен икономист в Commerzbank, пред Business Insider. „ Това е проблематично решение, тъй като тези компании не престават да имат дребна индустриална мощ, а поръчките им могат да се обработват по-добре в здрави компании ". Освен това „ сходни решения водят до закъснение на младите и разрастващи се компании ".

Твърде доста непродуктивни компании се придържат към живота

Същевременно парите, вложени в фирмите " зомби ", липсват, когато многообещащи компании се нуждаят от заеми. Като цяло непродуктивните компании натоварват стопанската система, както демонстрират и статистическите данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

От началото на хилядолетието капацитетът на напредък спада устойчиво. В продължение на дълъг интервал на време специалистите отдаваха това развиване на демографските промени, само че отчетът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз обрисува една друга картина. В страни с доста зомби компании броят на новосъздадените компании спада, а по-малко компании се афишират в неплатежоспособност. Това е индикация, че прекомерно доста непродуктивни компании се поддържат живи.

Банките в еврозоната към момента държат цяла планина от проблематични заеми в размер на 844 милиарда евро като наследство от финансовата рецесия. Това забавя желанието им да отпускат нови заеми, което на собствен ред попарва растежа на стопанската система.

Икономист вижда виновност у ЕЦБ

Банката за интернационалните разплащания назова огромния брой компании, които генерират по-ниски облаги, в сравнение с заплащанията по лихви, „ обезпокоителен сигнал ".

Това развиване се дължи на  политиката на нулеви лихвени проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ), споделя икономистът Маркус Крал пред Business Insider. Той предизвестява за последствията: съгласно неговия разбор това може да значи до пет милиона повече безработни в Германия в средносрочен проект.

Чрез проекта на ЕЦБ, който наподобява като комунистическа планова стопанска система, " изкуствено поддържаните живи компании " ще натрупат от ден на ден и повече задължения към банките. Крал приказва на 2500 милиарда евро. Ако този балон се спука, банките в Европа може да банкрутират.

На това мнение обаче енергично се опълчва съветникът на Европейската централна банка Даниел  Нуи. „ Някои банки би трябвало да положат повече старания, с цел да се оправят с казуса с неприятните заеми ", сподели тя в петък във Франкфурт. „ Трябва да вършим оценка на база всеки обособен случай и да намираме подобаващото решение за всяка банка “.

Според нея във връзка с икономическото възобновяване поражда въпросът: „ Кога, в случай че не в този момент? ". Финансовите институции би трябвало да си слагат амбициозни, реалистични и надеждни цели. Но ръководителите имат основна роля в този развой, акцентира още Нуи.

 

Кои са тези компании

Италианският производител на облекла и търговец на дребно Stefanel SpA, който стана прочут с плетени палта и жилетки, е една сходна компания. Много икономисти, вложители и банкери припознават у Stefanel нещо напълно друго: зомби компания. Тя регистрира годишна загуба в девет от последните 10 години и преструктурира банковия си дълг минимум шест пъти, в това число с няколко гратисни интервала, когато компанията беше принудена да заплати единствено лихвата за това, което дължи, написа в собствен разбор Wall Street Journal.

Днес Stefanel към момента е жива, само че страда. Така се усещат и стотици други хронично нерентабилни, мощно задлъжнели компании, които се поддържат на повърхността с нови и нови инжекции от страна кредитори и акционери, изключително в Южна Европа.

Икономисти настояват, че точно зомби компаниите са отчасти отговорни за спада на продуктивността в Европа през последните години. Производството на цимент в Италия да вземем за пример доближи 47 млн. тона през 2007 година и от този момент е спадало с към 60%.

Ситуацията в Южна Европа

На фона на всичко това ще се изненадате да научите, че в Италия към края на предходната година има 24 производители на цимент, което съгласно браншовата " Циментова асоциация " въпреки всичко е спад по отношение на 29 компании през 2007 г. 

Много от италианските циментови компании съумяват да оцелеят, въпреки и накуцвайки, с помощта на " финансовия допинг ", споделя пред WSJ Франческо Калтаджирони младши, основен изпълнителен шеф на Cementir Holding SpA, един от най-големите производители на цимент в страната.

Друг образец за зомби е немската корабоплавателна компания Norddeutsche Vermoegen Holding GmbH & Co. Тя натрупа общи загуби от 1,1 милиарда $ от 2010 година до 2015 година Дългът ѝ скочи четирикратно до над 2 милиарда $, като в този момент е съвсем девет пъти над приходите ѝ от 2007 година до 2010 година Компанията не е отчела годишни резултати за 2016 година

...но даже и в Германия....

През 2016 година Norddeutsche Vermoegen получи облекчение на дълга си от половин милиард евро от HSH Nordbank, немска банка, която до неотдавна бе най-големият заемодател в света на корабната промишленост.

Съгласно финансови доклади на корабоплавателната компания, Norddeutsche Vermoegen осъществя облага заради „ опрощаване на заема от страна на банката ". Norddeutsche Vermoegen и HSH Nordbank отхвърлят да разясняват тематиката пред WSJ.

И по този начин – съгласно банката за интернационалните разплащания към 10% от фирмите в шест страни от еврозоната, в това число Франция, Германия, Италия и Испания, са зомби. Делът им се повиши внезапно от 5,5% през 2007 година В Италия и Испания делът на зомби фирмите се е утроил от 2007 година насам, пресметна през януари Организацията за икономическо съдействие и развиване. Италианските зомбита дават работа на към 10% от всички заети и са заели близо 20% от целия инвестиран капитал през 2013 година, последната година, за която има данни.

 

По публикацията работи: Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР